Szőlő- és Bortermelők Baráti Köre Egyesület

Szőlő és Bortermelők Baráti Köre Egyesület

Elnök: Császár Károly
7349 Szászvár, Bánya u. 25.
Tel.: 30/552-5810
E-mail: agocsi@bonet.hu

A szászvári Szőlő- és Bortermelők Baráti Köre 1994. június 21-én alakult, mint a művelődési ház egyik klubjában. A barátkör megalakulásának célja, hogy az évente megrendezendő borversenyeket megszervezze és lebonyolítsa, illetve a szőlő és bortermelő gazdák folyamatos szervezése és szakmai érdeklődésének megismerése.

A 30 fővel indult főként hobbi szőlészekből és borászokból álló baráti kör mára meghaladja a 40 főt.

A boros gazdák körében nagy népszerűségnek örvendő rendezvény az immár hagyománnyá vált borverseny. A februárra, márciusra beérett borokat neves szakemberekből álló bírálóbizottság érdekli. A termelői adottságokhoz mérten célunk a lehetséges legjobb minőségű borok előállítása, az ehhez szükséges borászati ismeretek folyamatos bővítése illetve a szőlő és bortermelő gazdák szakmai tájékozottságának biztosítása. Az egyesület igyekszik a tagok érdeklődésének megfelelő szakmai előadásokat, tanulmányokat szervezni.

2001 évben egy 10 millió forintos pályázati nyereménynek köszönhetően elkészült a Borház, ahol a látogatót a földszinti helységben hangulatos borozó ahol finom nedűkkel kínálják az ide látogatót, az emeleten a szőlőművelést és bortermelés történetét, eszközeit bemutató kiállítás található.