COVID életbelépő intézkedések

Tisztelt Lakosság!

A megjelent kormányrendelet értelmében 2020.11.11. (szerda) nulla órától életbelépő intézkedések a következők:

A maszkviseléssel és távolságtartással kapcsolatosan eddig bevezetett szabályok továbbra is érvényesek, azzal, hogy a 10.000 főnél nagyobb település egyes közterületein a maszkviselés kötelező. Sporttevékenység során, valamint a parkokban, illetve zöldterületeken a maszk viselése továbbra sem kötelező.

Szászvár településen, a közterületeken a maszk viselése jelenleg nem kötelező – ilyen intézkedés meghozatalára nem vagyunk felhatalmazva. Aki úgy érzi, egészsége védelmének viselje a maszkot. 

       Este 8 óra és reggel 5 óra között kijárási tilalom lép életbe, mindenkinek haza kell érnie este 8 óráig. A kijárási tilalom alóli mentesülés egyik esete a munkavégzés, amelyet azonban igazolni szükséges.

       Minden gyülekezés tilos. Kérjük, településünk civil és egyéb szervezeteit a szabályok betartására.

       Az éttermek vendéget nem fogadhatnak, vendégnek ott csak az étel elvitele céljából lehet tartózkodni. Továbbra is lehetőség van a Faluház/bölcsőde konyhából a korábbiaknak megfelelően menüt rendelni. 

       Az üzletek - a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével - este 7 óráig maradhatnak nyitva és utána a kijárási tilalom lejártával, tehát leghamarabb reggel 5 órakor nyithatnak ki. Az e rendeletben nem említett szolgáltatók és szolgáltatások (például fodrász, masszőr, személyi edző) a szokott rendben működhetnek a kijárási tilalom szabályai mellett.

      A helyi turisztikai szolgáltatók turistákat nem, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkezett vendégeket fogadhatnak.

Mindennemű rendezvény megtartása tilos. Sajnos le kellett mondanunk a Mikulás rendezvényt, az Adventi – vásárt, (de fontosnak tartjuk az ünnep méltó megélését), a Közmeghallgatást és így elmarad a Templomi koncert is.

     A vallási közösségek szertartásai a vallási közösség döntése szerint tarthatóak meg. A Kormány felkéri a vallási közösségeket, hogy a szertartásaik során a magatartási szabályokat az általános szabályokkal összhangban határozzák meg.

     A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megtartani.

     Az egyéni szabadtéri sportok gyakorlása engedélyezett. A vonatkozó jogszabályok szerint versenyszerűen sportolók e tevékenységükben nem korlátozhatóak.

     A szabadidős létesítmények használata tilos, (zárva tart az iskolai tornaterem),

a Bányászmúzeum, a Szászvári Vár, a Szent István Közösségi Ház, az iskolai könyvtár).

       A bölcsőde, az óvoda és az általános iskola a 8. osztályig a megszokott rend szerint működik, a speciális intézményi védelmi intézkedéseket az adott intézmény vezetője határozza meg.  A környékünkön működő iskolákban a középfokú oktatás a 9. osztálytól digitális munkarendben működik. A középfokú intézmények kollégiumai az iskolaigazgató döntése szerint működnek.

      Magán és családi rendezvények (például: születésnap) 10 főig megtarthatóak.

      Temetés legfeljebb 50 fővel tartható meg.

      Esküvők lakodalom nélkül tarthatóak meg, azonban az eseményen csak a rendeletben megjelölt személyek vehetnek részt.

Kórházak, iskolák, óvodák, bölcsődék dolgozóit és a szociális intézményben dolgozókat - külön kormányrendeletben foglaltak szerint - hetente tesztelni kell. Értesítést ennek mikéntjéről még nem kaptunk. 

Akinek az idős lakosság közül segítségre van szüksége a vírushelyzetben, az hivatali időben hívhatja a 06/72-589-000 vagy a 06/30-398-9204 számot.